Welke kosten worden bij #bankbeslag in rekening gebracht bij de debiteur?

Wat valt onder bankbeslag?

Alleen het saldo op het moment van beslaglegging valt onder beslag, niet eventuele latere stortingen.

Als de deurwaarder beslag legt op een en/of-rekening ten laste van één van de rekeninghouders valt toch het gehele saldo onder het beslag. Bijvoorbeeld: Een dochter heeft samen met haar moeder een en/of-rekening. Dat is handig wanneer moeder zelf geen geld meer kan opnemen. De deurwaarder legt vanwege een schuld van de dochter beslag op de en/of-rekening. Het geld van moeder gaat naar de schuld van dochter. In deze situatie had de dochter beter gemachtigde van moeder kunnen zijn.

Inkomen
Als net voor het bankbeslag inkomen op de bankrekening is gestort, valt dit dan onder het beslag of geldt er een beslagvrije voet of bij kinderbijslag een beslagverbod?
De beslagvrije voet en beslagverboden gelden niet rechtstreeks wanneer het op de bankrekening is gestort. Wel kan uitwinning van het beslag onder omstandigheden misbruik van bevoegdheid opleveren. Van belang hierbij is dat aangetoond wordt dat er grote problemen ontstaan wanneer het volledige bedrag geïnd wordt (huur en energie niet betalen e.d). Wanneer dit het geval is, verzoek dan om een deel van het saldo voor de noodzakelijke kosten beschikbaar te stellen. Je kunt hiervoor de beslagvrije voet als uitgangspunt nemen. Lukt dit niet, overweeg dan om m.b.v. een advocaat een executiegeschil te starten. Zie de jurisprudentie onder ‘uitspraken’.

Als de deurwaarder beslag op een bankrekening legt terwijl hij weet dat deze bedoeld is voor een uitkering, kan dit onder omstandigheden tuchtrechtelijk laakbaar zijn.

meer over dit onderwerp vind u op schuldinfo

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in betalingen, Deurwaarder, Schulden met de tags , , , , . Bookmark de permalink.