BKR: Wat is het en hoe kom je ervanaf

BKR: Wat is het en hoe kom je ervan af?

Een registratie bij het BKR, je hoort het steeds vaker voorbijkomen en steeds meer mensen krijgen ermee te maken. Maar wat is het precies? Je kunt als consument al vrij snel geregistreerd worden bij het BKR-bureau in Tiel. Als je bijvoorbeeld een creditcard hebt of een bestelling doet bij een postorderbedrijf, of als je een lening afsluit. Tegenwoordig kan het zelfs al na het afsluiten van een mobiel abonnement. Kassa legt je uit wat BKR nou precies is, hoe je kunt checken of je geregistreerd staat, wat de gevolgen zijn van een negatieve BKR-registratie en hoe je hiervan af kunt komen.

Een BKR-registratie is een ander woord voor kredietregistratie. Het is wettelijk verplicht voor kredietverstrekkers om elke lening aan te melden bij het BKR. En bijna iedereen koopt weleens iets op krediet of leent geld, daarom is de kans op een registratie best groot. BKR maakt als het ware een overzicht van jouw leningen. Kredietverstrekkers kunnen dan bepalen of het wel verstandig is om jou een nieuwe lening te geven.

Wanneer word ik geregistreerd? Positief of negatief

“Als je een betalingsachterstand oploopt, kan jouw positieve registratie worden omgezet in een negatieve registratie”

Het BKR maakt gebruik van positieve en negatieve registraties. Het verschil leggen we uit. Bij positief gaat het puur en alleen om een vaststelling dat je een bepaald bedrag hebt geleend en wanneer deze kredietovereenkomst is gesloten.

Je kan een positieve BKR-registratie krijgen als je:

–      Een abonnement hebt met mobiele telefoon met een waarde hoger dan 250 euro.

–      In het bezit bent van een creditcard

–      Op je betaalrekening rood kunt staan

–      Een doorlopend krediet of persoonlijke lening hebt

–      Uitgestelde betaling gebruikt

–      Private lease gebruikt

Bij een positieve BKR-registratie is er niet zo veel aan de hand, hier zal je over het algemeen niet veel van merken. Wel kijkt een hypotheekverstrekker bij een positieve registratie naar het bedrag dat je per maand moet aflossen. Dit kunnen ze dan meenemen in je hypotheekaanvraag. Het gevolg hiervan kan zijn dat je een minder hoge hypotheek kunt krijgen. Als je een betalingsachterstand oploopt, kan jouw positieve registratie worden omgezet in een negatieve registratie.

“Een negatieve BKR-registratie kan veel hinder opleveren”

Negatieve BKR-registratie

Als er een BKR-code wordt geplaatst bij je registratie, heb je een negatieve BKR-registratie. Dit kan veel hinder opleveren. Bijzonderheden worden geregistreerd, als er sprake is van één of meerdere bijzonderheden kun je een negatieve BKR-registratie krijgen. Hier kom je niet zomaar vanaf en deze negatieve registratie blijft tot vijf jaar na aflossing van het krediet staan. Voorbeelden van bijzonderheden voor een negatieve registratie zijn:

–      Er is een betalingsachterstand geweest van 2 maanden of langer

–      De betalingsachterstand is ingelopen

–      De kredietnemer is onbereikbaar

–      De vordering is geheel opeisbaar gesteld

–      De vordering is intern afgeboekt of er is finale kwijting verleend

–      Er is, nadat er een achterstand in de betalingen is afgelopen, een aflossings- of schuldregeling getroffen

–      Er is een schriftelijke preventieve betaalregeling ter zake van een hypothecaire kredietovereenkomst van tenminste vier maanden overeengekomen

Elke bijzonderheid heeft ook een code. De bijzonderheden in het lijstje hierboven die bijvoorbeeld gaan om achterstandsmeldingen hebben de codering A. Als je je lening hebt hersteld, krijg je de H-codering (herstel). Deze verdwijnt dus na vijf jaar.

Hoe weet ik of ik geregistreerd ben?

Sinds een jaar is het controleren van een registratie zonder kosten. Voorheen moest hier 4,95 voor worden betaald. Je kunt online inzage in jouw kredietoverzicht krijgen via een aantal stappen, via deze pagina op de site van het BKR. Houd je bankpas paraat, deze heb je nodig om je identiteit te controleren.

Hoe kom ik af van mijn BKR-registratie? 

Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je het niet eens bent met je BKR-registratie. Je kunt dit dan ook aanvechten. Neem allereerst contact op met de kredietvertrekker die jouw BKR heeft geregistreerd voor je iets gaat aanvechten.

Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de Geschillencommissie BKR. Je leest er meer over in deze brochure. 

Als een negatieve registratie terecht is, dan blijft die geregistreerd staan. De bron aanpakken, door de kredietachterstand in te lopen, kun je uiteraard wel doen als dit binnen je mogelijkheden ligt.

Pas op voor tussenpartijen

Er zijn partijen die helpen (of zeggen dat ze helpen) met het verwijderen van een BKR-registratie. Dit kan helpen. Maar pas op, ook dit kost vaak geld en het is geen garantie dat je registratie verwijderd wordt. In 2017 pakte BKR bepaalde bedrijven aan die zeiden te helpen met verwijderen van je BKR-registratie.

Bronnen: BKR.nl, dynamietnederland.nl en Nibud

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in betalingen, hulp verlening, Schulden met de tags , . Bookmark de permalink.