Worden al mijn schulden meegenomen in de Wsnp?

Bijna alle schulden die zijn ontstaan voor datum toelating Wsnp worden meegenomen in de Wsnp. Ontvangt u de schone lei? Dan hoeft u het restant van deze schulden niet meer te betalen. Behalve als er sprake is van één van de drie onderstaande situaties:

  1. U heeft schulden uit een strafrechtelijke veroordeling van het Wetboek van strafrecht of het Wetboek van Strafvordering. Deze schulden (schadevergoedingen en verkeersboetes?) vallen niet onder de werking van de schone lei (art. 358 lid 4 Fw). Tijdens de Wsnp lost u geen schulden af aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) die verkeersboetes en schadevergoedingen int. Pas aan het einde van uw Wsnp-traject betaalt uw bewindvoerder uw schulden aan het CJIB. Is er na die betaling nog sprake van een restschuld? Dan moet u het openstaande bedrag betalen nadat u de schone lei heeft gekregen. Voor administratieve boetes (zogenaamde Wet Mulder boetes) geldt de schone lei overigens wel.
  2. U heeft studieschulden aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dan geldt het volgende (art. 299a Fw): Tijdens de Wsnp lost u geen schulden af aan DUO. U moet uw schulden aan DUO pas afbetalen nadat de Wsnp is geëindigd. U gaat dan dus verder met de maandelijkse afbetaling.
    Let op: Heeft u op de dag dat u bent toegelaten tot de Wsnp een betalingsachterstand aan DUO? Dan valt deze schuld wél onder de werking van de Wsnp en de schone lei.
  3. U heeft nieuwe schulden gemaakt. Schulden die tijdens de Wsnp ontstaan vallen buiten de werking van de Wsnp en de schone lei. Sterker nog: als u nieuwe schulden maakt tijdens de Wsnp kan de Wsnp worden beëindigd zonder schone lei.

Is één van deze situaties op u van toepassing? Dan moet u dus de restschuld afbetalen nadat de Wsnp is geëindigd.

Bron: https://www.bureauwsnp.nl/voor-burgers/veelgestelde-vragen/toetreding-tot-de-wsnp/worden-al-mijn-schulden-meegenomen-in-de-wsnp

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in armoede, Schulden, WSNP met de tags , , . Bookmark de permalink.