Ontnemen schone lei na schuldsanering?

Ontnemen schone lei na schuldsanering?

Vraag:

Ik heb de wettelijke schuldsanering doorlopen en er is een schone lei afgegeven. Ik ben nu schuldenvrij. Ik neem aan dat die schone lei definitief is en ze me die niet kunnen afnemen?

Antwoord:

Nee, dat is niet juist. Ook na het afgeven van een schone lei kan deze ontnomen worden. We zullen dit toelichten.

Wsnp
Na afloop van de periode dat je in de wettelijke schuldsanering Wsnp hebt gezeten, kan de rechtbank bepalen dat je recht hebt op een schone lei. Je dient dan aan alle verplichtingen die bij de Wsnp horen te hebben voldaan. Met de afgifte van de schone lei ben je schuldenvrij, beter gezegd, eventuele niet afbetaalde schulden zijn niet meer opeisbaar.

Welke schulden?
De schone lei heeft betrekking op alle schulden die onder de werking van de Wsnp vallen. Dit zijn alle schulden die bestonden op het moment van toepassing van de Wsnp. De enige uitzonderingen hierop zijn sommige studieschulden bij de Informatie Beheergroep en schulden die voortvloeien uit een strafrechtelijke veroordeling bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau.

Strenge regels
De spelregels voor de een afgifte  een schone lei zijn streng. Een afgegeven schone lei kan weer worden ingetrokken, als naderhand blijkt dat je tijdens de looptijd van de Wsnp deze regels niet hebt nageleefd. Dit is zelfs nog na tien jaar mogelijk, nadat de schone lei is afgegeven. Door het ontnemen van de schone lei worden alle schulden weer opeisbaar.

Praktijkvoorbeeld 
Een moeder met twee inwonende kinderen werd toegelaten tot de Wsnp. Een schone lei werd na het traject afgegeven. Naderhand bleek echter dat de kinderen gedurende het traject van de Wsnp inkomsten uit arbeid hadden. Ze hadden daarom kostgeld moeten afdragen aan hun moeder.

De moeder verzuimde dit te melden bij de bewindvoerder, waardoor ze haar inlichtingenplicht had geschonden. Bovendien had ze daarmee de schuldeisers benadeeld, omdat ze 14.000 euro niet had afgedragen. De schone lei werd ontnomen en haar schulden werden weer opeisbaar.

 

Bron: https://nl.hellolaw.com/juridisch-nieuws/ontnemen-schone-lei-na-schuldsanering

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Schulden, WSNP met de tags , . Bookmark de permalink.