Huurtoeslag fors lager in de komende jaren

Huurders lopen de komende jaren tot honderd euro huurtoeslag mis. Door de wet te veranderen zet het kabinet een rem op de stijging van de toeslag. Woningcorporaties vrezen betalingsproblemen.

Het kabinet wil vanaf 2019 de huurtoeslagwet aanpassen. Uit berekeningen van de Woonbond blijkt dat huurders hierdoor op jaarbasis bijna honderd euro mislopen. Dat begint met gemiddeld 24 euro in 2019 en loopt op tot zo’n 94 euro op jaarbasis in 2022.

Bezuinigingen
De financiële strop voor huurders ontstaat doordat het nieuwe kabinet een bepaling schrapt waardoor huurders meer kwijt zijn aan hun woning, zonder dat daar een hogere huurtoeslag tegenover staat. Het kabinet kan daardoor 138 miljoen euro bezuinigen.

‘Schandalig’
“Schandalig”, vindt Ronald Paping, directeur van de Woonbond. “Die bepaling is juist in het leven geroepen om de allerlaagste inkomens te beschermen tegen grote huurstijgingen. Ik zie veel armoede onder deze huurders. Als je moet rondkomen van 1.000 euro per maand, hakt elke euro minder er hard in.”

Huurtoeslag
In totaal krijgen zo’n 1,4 miljoen Nederlanders huurtoeslag. Het gaat om bijna vier miljard euro per jaar. In het regeerakkoord is door VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken dat de bepaling verdwijnt.

Huurtoeslag niet toereikend
“Dit raakt huurders rechtstreeks in hun portemonnee”, zegt woordvoerder Tonny Dijkhuizen van Aedes, de vereniging van woningcorporaties. Hij vreest dat huurders hun woonlasten in de toekomst niet meer kunnen opbrengen. “Hoewel de economie weer aantrekt, profiteren lang niet alle groepen daarvan. We zien dat de huurtoeslag vaak niet toereikend is, zeker niet voor mensen met een inkomen op of net boven bijstandsniveau.”

Overcompensatie
In de huurprijs zit een eigen bijdrage die elk jaar iets stijgt. De bepaling regelt dat die stijging beperkt is. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – dat ook over wonen gaat – is het schrappen van de bepaling nodig. “Hiermee wordt een einde gemaakt aan overcompensatie”, zegt een woordvoerder. “De eigen bijdrage voor huurders stijgt nu namelijk minder hard dan de huren, waardoor mensen met een toeslag meer voordeel hebben dan andere huurders.”

Huurders slechter af
In de geplande wetswijziging van het kabinet staat dat de lagere huurtoeslag niet los kan worden gezien van de rest van het beleid. “Dit is meegenomen in het algemene koopkrachtbeeld van het regeerakkoord. Hieruit blijkt dat huishoudens er de komende jaren gemiddeld op vooruit gaan”, zegt de woordvoerder.

De Woonbond en Aedes vragen in de Tweede Kamer aandacht om de gevolgen van het schrappen van de regeling. “Huurders zijn opnieuw slechter af dan woningbezitters”, zegt directeur Paping van de Woonbond. “Dat mag niet gebeuren.”

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in belastingdienst, toeslagen met de tags , , . Bookmark de permalink.