hoe werkt boedelbeslag ?

hoe werkt boedelbeslag ?

Met een vonnis of dwangbevel mag een deurwaarder beslag leggen op uw spullen. Dit heet goederenbeslag. Hieronder leest u de stappen die een deurwaarder neemt bij goederenbeslag.

Stap 1
U ontvangt het vonnis of dwangbevel
Als u een rekening niet betaalt, kan de schuldeiser de situatie voorleggen aan de rechter. Vindt de rechter dat u de rekening moet betalen? Dan ontvangt u een vonnis (de uitspraak). De deurwaarder bezorgt eerst het vonnis aan u en vraagt u binnen 2 dagen te betalen.

De deurwaarder mag het vonnis ook bij uw huisgenoten of in uw brievenbus achterlaten. Is het vonnis ‘uitvoer bij voorraad’? Dan mag de deurwaarder direct beslag leggen nadat u het vonnis heeft ontvangen. ‘Uitvoerbaar bij voorraad’ betekent dat het vonnis wordt uitgevoerd ondanks dat u nog in beroep kan.

Bent u geld verschuldigd aan een overheidsinstantie? Dan hoeft een rechter niet naar uw situatie te kijken. U ontvangt dan een dwangbevel.

Stap 2
De deurwaarder legt beslag
De deurwaarder geeft een ‘beslagexploot’ af. Dit is een officieel stuk waarmee het beslag wordt gelegd.

Bovendien maakt de deurwaarder een lijst van de spullen die in uw huis staan. Deze lijst heet een ‘proces-verbaal’. Om het proces-verbaal op te maken komt de deurwaarder bij u langs. De deurwaarder beschrijft zo nauwkeurig mogelijk wat precies onder het beslag valt.

Bent u niet thuis? Dan mag de deurwaarder met politie en een slotenmaker naar binnen om het proces-verbaal op te maken. Hij kan ook een beschrijving maken van de spullen die hij door uw raam ziet. De deurwaarder bezorgt dit proces-verbaal binnen 3 dagen aan u. In dit stuk staat vaak ook de datum van verkoop aangekondigd.

Als de deurwaarder een slotenmaker meeneemt, komen er extra kosten bij. U kunt deze extra kosten voorkomen door de deurwaarder binnen te laten.

Stap 3
De deurwaarder kondigt de verkoop aan
De deurwaarder kondigt de datum en het tijdstip van de verkoop van uw spullen aan. Dit gebeurt vaak tegelijk met het bezorgen van het proces-verbaal. Dit mag ook 3 dagen nadat u het proces-verbaal heeft ontvangen. De deurwaarder plakt een aankondiging van de verkoop van uw spullen op de deur of het raam van uw woning. Hij kan de verkoop ook in de plaatselijke krant vermelden.

Stap 4
De deurwaarder verkoopt uw spullen
Op de aangekondigde datum en tijd worden uw spullen ‘bij opbod’ of ‘bij inschrijving’ verkocht. Degene die het meest biedt op de spullen kan deze dan van de deurwaarder kopen.

Tussen het betekenen van het beslagexploot en het verkopen van de spullen zit minimaal 4 weken.

** bron ©2018 Het Juridisch Loket **

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in belastingdienst, beslagleggingen, Deurwaarder, Schulden met de tags , , , . Bookmark de permalink.