WW-uitkering en 0 uren contract, kan dat?
Het nul-urencontract is een van de meest flexibele vormen van arbeid. Je hebt geen garantie op een vast aantal uren. Maar wat als je werkloos raakt? Kan überhaupt sprake zijn van een WW-uitkering en 0 uren contract of vis je met deze vorm van arbeid achter het net?
WW en 0 uren contract: de voorwaarden
Het kan natuurlijk voorkomen dat je onverhoopt werkloos wordt, doordat bijvoorbeeld jouw contract afloopt of jouw werkgever je heeft ontslagen. Gelukkig bestaan er in Nederland een aantal vangnetten die jou toch van inkomen voorzien tijdens jouw werkloosheid. Om toch inkomen te ontvangen terwijl je werkloos bent bestaat de Werkloosheidsuitkering, ook wel de WW-uitkering genoemd. Deze uitkering wordt door het UWV uitgekeerd.
Of je recht hebt op een WW-uitkering is afhankelijk van een aantal voorwaarden.
-
Je moet verzekerd zijn voor werkloosheid. Als je hebt gewerkt, dan ben je in principe verzekerd, omdat je premie hebt betaald.
-
Je verliest minimaal 5 uur van jouw werk. Je krijgt dus geen loon meer over die uren. Dit betekent dat je ook een WW-uitkering kunt krijgen als je minder moet gaan werken.
-
Werk je minder dan 10 uur? Dan kun je een WW-uitkering krijgen als je minimaal de helft van jouw uren kwijt raakt. Ook overuren en uren die je tijdelijk extra hebt gewerkt tellen mee.
-
Je bent beschikbaar voor betaald werk.
-
Je hebt minimaal 26 weken gewerkt (een half jaar) van de afgelopen 36 weken. Was je ziek of met verlof (zwangerschaps-, bevallings-, of onbetaald verlof)? Dan telt deze periode niet mee. Dan wordt verder teruggekeken dan 36 weken. Weten hoe het precies is? Neem dan contact op met een van de juristen van HelloLaw.
In de voorwaarden staat dus nergens dat je een bepaald aantal uren in je contract moet hebben staan. Maar hoe zit dat dan? Hoe bewijs je dat je jouw uren hebt gewerkt? En op hoeveel WW heb je dan recht?
Lees het hele artikel op HelloLaw