Zwakbegaafden en mensen met een licht verstandelijke beperking moeten beter worden geholpen bij het vinden van werk en het oplossen van schulden. “Deze groep is kwetsbaar voor schuldeisers. Soms sluit iemand bijvoorbeeld een nieuw telefoonabonnement af, terwijl diegene nog een abonnement heeft lopen.”
Dat zegt Marco Florijn, voorzitter van de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening. Volgens Florijn is het voor zwakbegaafden en mensen met een licht verstandelijke beperking moeilijker om overzicht te houden op geldzaken en zouden ze ook lastiger een baan kunnen vinden en behouden. Hij vindt dat hulpverleners signalen beter moeten herkennen.
Naar schatting zijn in Nederland zo’n 2 miljoen mensen zwakbegaafd en 170.000 mensen licht verstandelijk beperkt. Uit een nieuw onderzoek in opdracht van het UWV blijkt dat professionals die mensen begeleiden bij de schuldhulpverlening of het vinden van werk, vaak niet herkennen of mensen zwakbegaafd zijn. Ook weten de zwakbegaafden het zelf vaak niet.
Tegenstrijdige adviezen
Daardoor ontbreekt een goede aanpak om problemen op te lossen. Hulptrajecten worden vervolgens niet op elkaar afgestemd en soms worden zelfs tegenstrijdige adviezen gegeven, meent Florijn.
Om te zorgen dat de hulp wordt verbeterd, ondernemen de NVVK en zeven andere hulpverleningsinstanties actie. Door onder meer trainingen moeten meer professionals weten hoe ze zwakbegaafden kunnen herkennen en ermee om kunnen gaan.
Meer op rtlnieuws.nl:
Jasper kan geen werk vinden: ‘Ze zeggen natuurlijk nooit dat het om je handicap gaat’