Kinderen in de winter op slippers naar school

Nederland doet een hoop om arme gezinnen te helpen. Dat is op zich goed, zegt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer, maar: kinderen help je er uiteindelijk niet écht verder mee. “Het is pleisters plakken. Het haalt mensen niet uit de armoede. En dat moet gebeuren.”

In Nederland groeit een op de negen kinderen op in armoede. 378.000, om precies te zijn. En dat aantal neemt niet af. Onder die groep zitten veel kinderen die ook nog eens ongelukkig zijn en hun leven een onvoldoende geven. En dat terwijl de meeste Nederlandse kinderen juist heel gelukkig zijn.

Vandaag, op de dag van Sinterklaas, vraagt kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer aandacht voor deze kinderen. Een groep waar vanavond waarschijnlijk géén pakjes voor de deur staan.

Heel veel stress

Kalverboer publiceert vandaag een rapport. Daarin staat dat kinderen die in armoede opgroeien niet alleen last hebben van het feit dat ze te weinig spullen hebben, maar dat ze vooral heel veel stress en onzekerheid ervaren. Dat leidt er toe dat ze bijvoorbeeld ook minder goed op school kunnen meekomen omdat ze zich slecht kunnen concentreren, en minder goed contact kunnen hebben met andere kinderen. “Ze hebben eigenlijk over het geheel een minder goed toekomstperspectief”, zegt de ombudsvrouw.

Voor het onderzoek is gesproken met kinderen, jongeren en ouders die leven in armoede en vertegenwoordigers van gemeenten. Ook is een analyse gemaakt van een online vragenlijst die 1395 kinderen en jongeren hebben ingevuld over hun leven. Van deze kinderen en jongeren hebben 196 te maken met armoede thuis.

Hele leven

“Armoede heeft invloed op álle levensgebieden”, legt Kalverboer uit. “Het heeft invloed op hoe hun ouders zijn; die zijn vaker gestrest en hebben allerlei zorgen. Dat merken kinderen, die hebben daar last van. Het heeft invloed op de situatie op school. Ze hebben niet altijd de kleren die ze nodig hebben. Ze moeten naar school lopen, terwijl anderen een fiets hebben. Ze wonen in buurten die vaak minder veilig zijn, en die ze onaangenaam vinden en waar minder voorzieningen zijn. Dus eigenlijk hebben ze in hun hele leven te maken met de effecten van armoede.”

lees het hele verhaal Bron: rtlnieuws

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in armoede, bijstandsuitkering, Crisis, Schulden met de tags , , , . Bookmark de permalink.