Bewindvoering

Beschermingsbewind is een juridische maatregel die wordt uitgesproken door de kantonrechter.
Op het moment dat het beschermingsbewind is uitgesproken is de bewindvoerder je wettelijk vertegenwoordiger over jouw vermogen, inboedel, spaarrekening etc. Dit zowel positief als negatief.

Wees bewust van de term wettelijk vertegenwoordiger. Een beschermingsbewindvoerder heeft dus de verantwoordelijkheid over jouw geld/vermogen en is degene die beslist of een uitgave verantwoord is of niet.
Jij bent vanaf dat moment handelingsonbevoegd, je mag zonder toestemming van je beschermingsbewindvoerder geen overeenkomsten meer afsluiten. Je blijft wel handelingsbekwaam.

Waarom, want het is toch mijn geld?
Ja, het is jouw geld, maar als een beschermingsbewindvoerder de uitgave niet kan verantwoorden is het een uitgemaakte zaak. Denk hierbij aan, wat moet eerst; huur/hypotheek, gas, water, licht en zorgverzekering. Dit zijn de meest gebruikelijke uitgaven die een beschermingsbewindvoerder doet. Je wilt tenslotte wel een dak boven je hoofd, warm kunnen douchen, een boek lezen of tv kunnen kijken.

Alle bewindvoerders moeten zich jaarlijks verantwoorden bij de Rechtbank. De Rechtbank controleert of de bewindvoerder wel verantwoord met jouw vermogen/geld omgaat. De Rekening en Verantwoording moet door jouw wel ondertekend worden. Ben je niet akkoord of snap je de rekening en verantwoording niet, noteer dat dan bij je handtekening op de rekening en verantwoording.

Waarom krijg ik geen maandelijkse overzichten?
Indien iemand die onder beschermingsbewind is gesteld geen beschikking heeft over internet dan moet de beschermingsbewindvoerder overzichten sturen. Heb je wel beschikking over internet, dan via inlogcodes inzage in het beheer- en leefgeldsysteem. De klantbeheersystemen moeten voldoen aan de eisen van de rechtbank. (Onview, Smart FMS)
Leefgeld en contact met beschermingsbewindvoerder.

Elke bewindvoerder in Nederland moet bij aanvraag bewind een Plan van Aanpak meesturen. Zijn er (problematische) schulden, dan moet er een Aanvullend Plan van Aanpak worden meegestuurd. Degene die onder bewind komt te staan moet deze plannen van aanpak mede ondertekenen.
Vraag daar dus naar bij je beschermingsbewindvoerder.

Een beschermingsbewindvoerder houdt zich niet bezig met het oplossen van schulden. Daar moet namelijk toestemming voor zijn van de rechtbank door middel van een beschikking.

Waarom kan een bewindvoerder een deurwaarder niet buiten de deur houden en beslag tegenhouden?
Een beschermingsbewindvoerder kan hoogstens verzoeken dat de deurwaarder zich houdt aan de beslagvrije voet.
Een deurwaarder mag pas beslag leggen na een vonnis, uitgesproken door de rechtbank. Voorafgaand aan de toekenning van het beslag door de rechter krijgt de schuldenaar/saniet een dagvaarding met oproep om bij de Rechtbank zichzelf te komen verdedigen op de rolzitting.

Kom je niet naar de rechtszitting, dan laat je VERSTEK en dat is zeker in je nadeel. Bij verstek oordeelt de rechter dan dat de deurwaarder in naam van de schuldeiser beslag mag leggen: op loon, goederen of een ontruimingsvonnis mag uitvoeren. Je kunt hier de bewindvoerder dus niet de schuld van geven, tenzij de bewindvoerder zelf verstek heeft laten gaan. Een bewindvoerder moet dan wel de dagvaarding hebben ontvangen.

Bankbeslag
Kosten zijn voor de schuldenaar/saniet. Als er onder beschermingsbewind bankbeslag wordt gelegd moet de bewindvoerder zo spoedig mogelijk met de beslaglegger en de bank contact opnemen. Bankbeslag mag, tenzij aangetoond kan worden dat de vaste lasten; huur, water en energie niet meer betaald kunnen worden.
Dit kan het beste door een advocaat geregeld worden. Het is aan de overtuigingskracht van de bewindvoerder om een bankbeslag in jouw voordeel af te handelen, maar het vergt ook juridische kennis en de toepassing van die juridische kennis.

Hoezo, krijg ik geen kinderbijslag, daar mag toch geen beslag op worden gelegd. Dat klopt, er mag geen beslag gelegd worden op de kinderbijslag, echter ………… kinderbijslag is een voorziening vanuit de overheid om te kunnen voorzien in de kosten voor de kinderen. Daar kan dus ook een gedeelte van de noodzakelijke vaste lasten betaald worden, als dat de veiligheid van het kind waarborgt. Denk hierbij aan: huur/hypotheek, gas, water, licht en zorgverzekering.
Ik verwijs hierbij naar de Rechten van het Kind, en dat zal de Rechtbank ook doen als een klacht wordt ingediend tegen een beschermingsbewindvoerder vanwege het niet (volledig) uitbetalen van de kinderbijslag.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in bewindvoerders met de tags , . Bookmark de permalink.