ZUTPHEN – Een Gelderse bewindvoerder is geschorst door de rechter, nadat eigen personeel hem beschuldigde van fraude. Drie personeelsleden trokken bij het bureau voor bewindvoering aan de bel. Zij gaven aan dat hun werkgever geld van cliënten met een schuld wegsluisde naar zijn eigen bankrekening.
AproPlus is na de inval van de FIOD vorige week gesloten en onbereikbaar, zo meldt De Gelderlander. De administratie werd toen in beslag genomen. De zestig Twentse cliënten, ontvangen vandaag of morgen bericht van de rechtbank in Almelo over de schorsing van het bewindsvoeringsbureau. In totaal heeft de bewindvoerder zo’n tweehonderd klanten.
Het bureau beheert de financiën van circa tweehonderd particulieren die na een faillissement in de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) zijn beland of al uit de schuldsanering zijn en hun financiën nog op vrijwillige basis door een bewindvoerder laten beheren.
Harold Busschers uit Enschede, die na het faillissement van zijn rijschool in de schuldsanering belandde, is cliënt van AproPlus. „Ik kreeg plotseling een aanmaning van OHRA van 261 euro, omdat mijn ziektekostenpremie niet was betaald. Die betaling deed AproPlus altijd voor mij. Toen ik AproPlus daar vorige week over belde, namen ze de telefoon al niet meer op. Van mijn ex-vrouw hebben ze de huur niet betaald”, zei hij tegen de regionale krant.
De omvang van de vermoedelijk door het bureau bewindvoering AproPlus gepleegde fraude met geld van cliënten, staat nog niet vast. Er komt pas meer duidelijkheid als alle tweehonderd cliënten inzicht krijgen in hun eigen financiën en het onderzoek van de FIOD is afgerond.
Badend in luxe
Volgens deze werknemer hielden de eigenaar van het schuldsaneringsbureau en zijn familie er een luxe levensstijl op na. „Ze hadden bijvoorbeeld negen paarden. Die paarden zijn overigens een dag nadat de FIOD was binnengevallen, weggehaald. Ik weet niet waar ze nu op stal staan.”